Worksheet on Concept of Acid and Base





Those substance which produces hydrogen ions [H+] when dissolved in water is known as Acid. Acids are sour in taste. When acid is droped on a litmus paper it changes litmus into red.

Acids react with zinc, magnesium, aluminum and form hydrogen.
Base are those substance which produces hydroxide ions [OH-] when dissolved in water. Base are soapy and slippery. Base is capable of changing litmus into blue. Bases are bitter in taste.

Here you can find some question related to “Acid and Base” and their answers:

Questions:

1. Which of the following is an amphoteric substance?

(a)    Cl_2O_7

(b)   MgO

(c)    MgO

(d)   Al_2O_3

(e)   TiO_2

 

2. Which of the following is not an amphoteric substance?

(a)    HNO_3

(b)   HCO^-_3

(c)    H_2O

(d)   NH_3

 

3. H_3BO_3 is:

(a)    monobasic and weak Lewis acid

(b)   tribasic and Weak Bronsted acid

(c)    monobasic and weak Bronsted acid

(d)   monobasic and strong Lewis acid

 

4. In NaCl, Na^+ is called:

(a)    salt

(b)   basic radical

(c)    acid radical

(d)   neutral radical

 

5. Which of the following is an acidic radical?

(a)    Ag^+

(b)   Cl^+

(c)    CO^{2-}_3

(d)   Pb^{2+}

 

6. Which one of the following compounds is not a protonic acid?

 

(a)    B(OH)_3

(b)   SO_2(OH)_2

(c)    SO(OH)_2

(d)   PO(OH)_3

 

7. At 25^0c, Ka for CH_3COOH is 1.5 \times 10^{-5}  and Kb for NH_4OH is also 1.8 \times 10^{-5}. The aqueous solution of CH_3COONH_4 will be:

 

(a)    Acidic

(b)   neutral

(c)    basi

(d)   amphoteric

 

8. Which of the following is the strongest acid?

(a)    CH_3COOH

(b)   C_6H_5COOH

(c)    HCOOH

(d)   CH_3CH_2COOH

 

9.  Among Al_2O_3, SiO_2, P_2O_3 \text{and} SO_2  the correct order of acid strength is:

(a)    Al_2O_3 < SiO_2 < P_2O_3 < SO_2

(b)   SO_2 > Al_2O_3 < SiO_2 < P_2O_3

(c)    SO_2 > P_2O_3 > Al_2O_3 < SiO_2

(d)   SiO_2 > P_2O_3 > SO_2 > Al_2O_3

 

10. Identify the correct order of acidic strengths of CO_2 CuO, CaO \text{and} H_2O,

(a)    CaO < CO_2 < CuO < H_2O

(b)   CO_2 < H_2O < CaO < CuO

(c)    CO_2 < CuO < H_2O < CaO

(d)   CaO < CuO < H_2O < CO_2

 

11. The conjugate base of H_2PO_4^- is:

(a)    HPO_4^{-2}

(b)   H_3PO_4

(c)    PO^{3-}_4

(d)   N_2H_4

 

12. The conjugate acid of NH_3

(a)    NH_3

(b)   NH_2OH

(c)    NH^+_4

(d)   N_2H_4

 

13. The acid having O-O bond is:

(a)    H_2S_2O_6

(b)   H_2S_2O_8

(c)    H_2S_2O_3

(d)   H_2S_4O_6

 

14. Which of the following is acidic in nature?

(a)    (Al(OH)_3

(b)   Be(OH)_2

(c)    B(OH)_3

(d)   Mg(OH)_2

 

15. Which of the following compounds is tribasic acid?

(a)    H_4P_2O_7

(b)   H_3PO_4

(c)    H_3PO_3

(d)   H_3PO_2

 

16. Which one of the following order of acid strengths is correct?

(a)    RCOOH > HC \equiv CH > HOH > ROH

(b)   RCOOH > HOH > HC \equiv ROH

(c)    RCOOH > ROH > HOH > HC \equiv CH

(d)   RCOOH > HOH > ROH > HC \equiv CH

 

17. Which of the following is the strongest acid:

(a)    C_6H_5COOH

(b)   CH_3COOH

(c)    p-CH_3OC_6H_4COOH

(d)   m-CH_3OC_6H_4COOH

 

18. Which of the following is correct order of increasing acidity?

(a)    HI < HBr < HCl < HF

(b)   HF < HCl < HBr < HI

(c)    HF > HCl > HBr > HI

(d)   HF < HCl < HBr > HI

 

19. The strongest Bronsted base in the following anions is:

(a)    ClO^-

(b)   ClO^-_2

(c)    ClO^-_3

(d)   ClO^-_4

Answers:

1.(c)          2. (a)         3. (a)       4. (b)         5. (c)

6. (a)        7. (b)         8. (c)        9. (a)         10. (d)

11. (a)      12. (c)        13. (b)        14. (c)      15. (b)

16. (d)     17. (a)       18. (b)        19. (a)



Related posts:

  1. Concept of Acids and Bases According to Arrhenius, an electrolyte which furnishes hydrogen ions in...
  2. C++ Base Class Type of base classes in C++ A base class can...
  3. Concept of Polarization Application of the concept of Polarization Polarization power of a...
  4. Reduction worksheet In terms of chemistry, Reduction means the process of adding...
  5. Polarity Worksheet The physical property of compounds which relates other’s physical properties...