Worksheet on Hydrolysis





Hydrolysis is a chemical process in which the molecule of water are splited into hydrogen cations and hydroxide anions.

This is a reaction which is used to break certain polymer, especially those ploymer which are made by the process of condensation reaction.

In this article you can find some questions related to “Hydrolysis” and their answers:

Questions:

1. The Hydrolysis of a salt of strong acid and weak base is called:

(a)    Neutrals hydrolysis

(b)   Anionic hydrolysis

(c)    Cationic hydrolysis

(d)   Amphoteric hydrolysis

 

2. The value of Kb for the reaction B^+ + H_2O \leftrightharpoons BOH + H^+ \text{is} 1.0 \times 10^{-6}. The hydrolysis constant of the salt:

(a)    10^{-8}

(b)   10^{-7}

(c)    10^{-6}

(d)   10^{-7}

 

3. The dissociation constant of CHCOOH is 1.8 \times 10^{-5}. The hydrolysis constant of sodium acetate is:

(a)    5.46 \times 10^4

(b)   5.56 \times 10^{-10}

(c)    1.8 \times 10^{-6}

(d)   1.8 \times 10^{-6}

 

4. A weak acid HX has dissociation constant 1 \times 10^{-5}. It forms a salt NaX on reaction with an alkali. The degree of hydrolysis of 0.1 M solution of NaX is:

(a)    0.01%

(b)   0.001%

(c)    0.1%

(d)   0.15%

 

5. Ammonium cyanide is a salt of NH_4OH of Kb = 2.5 \times 10^{-5} and HCN of Ka = 4.0 \times 10^{-10}. The hydrolysis constant of NH_4OH \hspace{2mm}at \hspace{2mm} 25^0 C is:

(a)    4.6

(b)   4.4

(c)    2.4

(d)   1.4

 

6. At 80^0C distilled water concentration is equal to 1 \times 10^{-6}mole-litre^{-1}  the value of Kw at this temperature will be:

(a)    1 \times 10^{-9}

(b)   1 \times 10^{-12}

(c)    1 \times 10^{-6}

(d)   1 \times 10^{-14}

 

7. The concentration of H^+ and OH^- of a 0.1 aqueous solution of 2% ionized weak acid is [ ionic product of water = 1 \times 10^{-14} ]:

(a)    3 \times 10^{-2}M \text{and} 3 \times 10^{-13}M

(b)   0.1 \times10^{-3} M \text{and} 5 \times 10^{-11}M

(c)    0.2 \times 10^{-3}M \text{and} 5 \times 10^{-11}M

(d)   2 \times 10^{-3}M \text{and} 5 \times 10^{-12}M

 

8. Two solutions A and B are prepared by adding NaOH and HCI acid into water respectively. The ionic product of water will:

(a)    increase in B and decrease in A

(b)   increase in A and B

(c)    remain the same in both solutions

(d)   increase in A and decrease in B

 

9. The value of ionic product of water at 393 K is:

(a)    equal to 1.0 \times 10^{-7}

(b)   greater than 1.0 \times 10^{-14}

(c)    less than 1.0 \times 10^{-14}

(d)   equal to 1.0 \times 10^{-14}

 

10. What happens when few drops of H_2SO_4 are added to water?

(a)    OH^- concentration decreases

(b)   OH^- concentration increases

(c)    ionic product increases

(d)   ionic product decreases

 

11. If the hydronium ion concentration in a solution is 1 \times 10^{-5} m0le-litre^{-1}, then the concentration of OH^- ions in this solution is (Kw = 10^{-14})

(a)    10^{-6}

(b)   10^{-6}

(c)    10^{-6}

(d)   10^{-6}

 

12. The hydrogen ion concentration of 0.001 N NaOH solution is (Kw = 10^{-14} mol^2-L^{-2} ):

(a)    1 \times 10^{-11}M

(b)   1 \times 10^{-13} M

(c)    1 \times 10^{-12} M

(d)   1 \times 10^{-14} M

Answers:

1.(c)     2.(b)     3.(b)    4.(a)     5.(d)      6. (b)     7. (d)    8.(c)     9. (b)     10. (a)     11. (b)     12. (a)



Related posts:

  1. Ionic Product, Kw and lonisation Constant, K of water Though water is regarded as a non-conductor, yet even the...
  2. Worksheet on Solubility Product Solubility product is a constant given to a solution containing...
  3. Ostwald law worksheet Ostwald law shows the relationship between the dissociation constant and...
  4. Solubility Product When a sparingly soluble substance, say AB is kept in...
  5. Worksheet on Nature of solution Solution obtains when solutes are dissolved in solvents. Solvent is...