Worksheet based on Properties of colloids





Some of the properties of colloids are as follows:

1. A colloid is a hetrogenous solution but it appears to be homogenous solution.

2. Most of the particles of colloids cannot be seen even through microscope.

3. Colloids can’t be seperated by the process of filtration because colloid can pass through filter paper.

4.  A colloid scatters a beam of light when passing through it because it’s particle are fairly large. And this process is known as Tyndal effect.

Here, you can find some questions related to “Properties of colloids” and their answers:

Questions:

1. In which of the following Tyndall effect is not observed?

(a)    gold sol

(b)   sugar solution

(c)    emulsions

(d)   suspension

 

2. The movement of colloidal particle under the influence of electric field is called:

(a)    electro—dialysis

(b)   electro-osmosis

(c)    electrolysis

(d)   electrophoresis

 

3. Which of the following has maximum flocculation value for a negatively charge solution ?

(a)    BaCl_2

(b)   NaCl

(c)    AlCl_3

(d)   MgCl_2

 

4. The capacity of an ion to coagulate a colloidal solution depends upon:

(a)    Nature of charge

(b)   Amount of charge

(c)    Its shape

(d)   Both (a) and (b)

 

5. The simplest way to check whether a system is colloid or not in is by:

(a)    Tyndall effect

(b)   Electrodialysis

(c)    Finding out particle size

(d)   Brownian movement

 

6. Which of the following ions has minimum flocculation value?

(a)    PO^{3-}_4

(b)   SO^{2-}_4

(c)    [Fe(CN)_6]^{4-}

(d)   Cl^-

 

7. When a strong beam of light is passed through a colloidal solution, the light is:

(a)    reflected

(b)   scattered

(c)    both (a)& (b)

(d)   none of these

 

8. Scattering of light takes place in:

(a)    electroplating

(b)   electrolysis

(c)    solutions of electrolyte

(d)   colloidal solution

 

9. Which of the following is used for the destruction of colloids?

(a)    ultrafiltration

(b)   adding electrolyte

(c)    both (a) & (b)

(d)    dialysis

 

10. Gold number is associated with

(a)    Protective colloids

(b)   Electrophoresis

(c)    Amount of pure gold

(d)   Purple of caseius

 

11. If gold number of A, B, C and D is 0.005, 0.05, 0.5 and 5 respectively, then which of the following will have the greatest protective value ?

(a)    A

(b)   B

(c)    C

(d)   D

 

12. The movement of colloidal particles towards the oppositely charged electrodes on passing electric current is known as:

(a)    Tyndall effect

(b)   cataphoresis

(c)    Brownian movement

(d)   none of these

 

13. The concentration of electrolyte required to coagulate given amount of As2S3 solution is minimum in case of :

(a)    potassium sulphate

(b)   aluminium nitrate

(c)    magnesium nitrate

(d)   potassium nitrate

 

14. If a beam of light is passed through a true solution, then it:

(a)    is not visible

(b)   is visible

(c)    will scatter

(d)    none of these

 

15. Which of the following is not related to colloids?

(a)    Ultrafiltration

(b)   dialysis

(c)    Brownian movement

(d)   wavelength

Answers:

1.(b)        2. (d)       3. (b)      4. (d)       5. (c)

6. (a)       7. (b)       8. (d)      9. (b)       10. (a)

11. (a)     12. (b)     13. (b)     14. (a)      15. (d)



Related posts:

  1. Worksheet based on Application of Colloids Colloids are used in our daily life as well as...
  2. Worksheet based on Preparation of Colloids Colloids are mixtures in which a substance is divided into...
  3. worksheet based on Purification of Colloids Colloidal solution are prepared from various methods so, they are...
  4. Colloid Worksheet A colloid is a substance which is microscopically dispersed evenly...
  5. Types of Colloids Different types of colloids are described below: Reversible or Protective...