Gases Wokrsheet





There are three states of matter. I.e Solid, Liquid and Gas. Gas is one of the classical state of matter. The word “gas” was first used by Flemish chemist, J.b Van Helmont in early 17th century.

The gaseous state of matter can be found between the liquid and plasma state.

Here you can find some questions related to gas, Boyle’s and Charle’s law along with their answers:

Questions:

1. Which of the following statements is not correct about the states of matter?

(a)    Molecules of solids are least energetic

(b)   Molecules of gases have least energy

(c)    Molecules of liquids have slow molecular motion

(d)   Inter-particle forces are maximum in case of solids

 

2. What is not true statement about gaseous state?

(a)    They are highly compressible

(b)   They are very little compressible

(c)    Thermal energy is equal to molecular attraction

(d)  They exert pressure on the walls of the vessel due to collisions.

 

3. Which is the process of separation of individual gases from the gaseous mixture?

(a)    Atmolysis

(b)   Effusion

(c)    Pyrolysis

(d)    Cataphoresis

 

4. The plot of which pair of species will be a rectangular parabola:

(a)    PV vs P

(b)   PV vs P^{-1}

(c)    P vs V^{-1}

(d)   P vsV

 

5. Among the plots of P vs V, as given below which one corresponds to Boyle’s law?

gases

6. Which of the following plots will be linear with slope equal to zero in case of ideal gas?

(a)    V vs T at constant P

(b)   P vs T at constant V

(c)    V/T vs T at constant P

(d)   log P vs log V at constant T

 

7. Which of the following is the Avogadro number?

(a)    Molecules present in 22.4 L of a gas at 298 K and 1atm pressure

(b)   Molecules present in one g-molecule of gas at any temperature and pressure

(c)    Molecules present in 2.24 m^3 of gas at S.T.P.

(d)   Molecules present in cm^3 of a gas at S.T.P.

 

8. Measured at common temperature and pressure, the volume of same number of gram-molecules of different gases would be same. The above statement refers to:

(a)    Gay Lussac’s law

(b)   Avogadro law

(c)    Charle’s—Gay Lussac’s law

(d)   Amagat’s law

 

9. For ideal gases isotherm refers to the:

(a)    Gases at same temperature

(b)   Gases at same pressure

(c)    Plot of P vs V, at constant T

(d)   Gases having same heat capacities

 

10. Which expression gives the combined effect of Boyle’s law and Charle’s law on a fixed mass of a gas?

(a)    P_1T_2 = P_2T_1

(b)   V_2/V_1 = P_1/P_2 \times T_2/T_1

(c)    P_2/P_1 = V_1/V_2

(d)   All of these

 

Answers:

1.(b)     2. (b)     3. (a)     4. (d)     5. (d)

6. (c)     7. (b)     8. (b)    9. (c)     10. (b)



Related posts:

  1. Dalton’s law Worksheet Dalton’s law states that, “The total pressure exerted by a...
  2. Molecular mass , moles and atoms worksheet Molecular mass , moles and atoms worksheet: Here are some...
  3. Electron Deficient Molecules Electron Deficient Molecules The electron deficient molecule may be defined...
  4. Atoms Worksheets Atoms Worksheets The atom is a unit of matter which...
  5. Atoms and Molecules Worksheets Atoms and Molecules worksheets The atom is a unit of...