Gaseous State Worksheet





There are three states of matter, Solid, Liquid and Gas.The matter in gaseous state has relatively low density compared to solid state and has great expansion and contraction which changes pressure and temperature.

In this article you can find some questions related to Gas and their states along with their answers:

Questions:

1. The rate at which a gas diffuses at constant temperature:

(a)    Inversely as its density

(b)   Directly as the square of its density

(c)    Inversely as the square root of its density

(d)   Varies directly as its density

 

2. The correct statement is:

(a)    Only CO_2 behaves as an ideal gas

(b)   Only H_2behaves as an ideal gas

(c)    All gases obey the gas equations

(d)   Gases behave ideally in the limit of high temperature and low pressure

 

3. A vessel contains 0.32 gm methane and 0.56 gm of nitrogen. The ratio of the partial pressure of methane to nitrogen in the mixture is about:

(a)    4 : 9

(b)   2 : 3

(c)    4 : 1

(d)   1 : 1

 

4. Nitrogen diffuses 6 times faster than gas X, the molecular weight of X is:

(a)    24

(b)   6

(c)    36

(d)   72

 

5. At constant volume, the pressure of mono-atomic gas depends upon:

(a)    The atomic member of element

(b)   The absolute temperature

(c)    The number of valency electrons

(d)   Thickness of the walls of the container

 

6. It is impossible to liquify a gas:

(a)    Above critical temperature

(b)   If it is non-deal

(c)    If it is non-ideal

(d)   Below critical temperature

 

7. The cooling caused by the expansion of a compressed gas below its inversion temperature without doing external work is known as the:

(a)    Joule Thomson effect

(b)   Adiabatic demagentisation

(c)    Faraday-Tyndal effect

(d)   Compton effect ( )

 

8. The kinetic theory of gases predicts that total kineticenergy of a gaseous assembly depends on:

(a)    Volume of the gas

(b)   Temperature of the gas

(c)    Pressure, temperature and volume of the gas

(d)   Pressure of the gas

 

9. Gas deviate from the ideal gas behaviour because their molecules:

(a)    Are polyatomic

(b)   Have forces of attraction between them

(c)    Are not attracted to one another

(d)   Possess negligible volume

 

10. 300 ml of a gas at 27^0C is cooled to 3^0C at constant pressure. The final volume is:

(a)    350ml

(b)   540ml

(c)    270ml

(d)   276ml

 

11. A gas is found to have formula (CO)_x, It’s V.D. is 70. The value of x must be:

(a)    6

(b)   7

(c)    5

(d)   4

 

12. When an ideal gas undergoes unrestrained expansion no cooling occures because the molecules:

(a)    Do work equal to loss in kinetic energy

(b)   Exert no attractive force on each other

(c)    Collide without loss of energy

(d)   Are above the inversion temperature

 

13. The ratio amongst most probable velocity, mean velocity and r.m.s. velocity is in order of :

(a)    \sqrt{2} : \sqrt{8 / r} : \sqrt{3}

(b)   \sqrt{2} : \sqrt{3} : \sqrt{8 / r}

(c)    1 : 2 : 3

(d)   1: \sqrt{2} : \sqrt{3}

 

14. If the volume of 2 moles of an ideal gas at 540 K is 44.8 L, its pressure will be:

(a)    3-atm

(b)   2 atm

(c)    4 atm

(d)   1 atm

 

15. Dalton’s law of partial pressures is not applicable to a mixture of:

(a)    Xe and O_2 at room temperature

(b)   SO_2 \text{and} O_2 at room temperature

(c)    CO_2 and CO at room temperature

(d)   NH_3 \text{and} Cl_2 (in excess)

 

16. A gas may be called a vapour:

(a)    Below its critical temperature

(b)   Above its enthalpy of vaporization

(c)    Below its enthalpy of fusion

(d)   Below its melting point

 

17. The Boltzmann constant (KB) is :

(a)    \dfrac{N_A}{R}

(b)   \dfrac{R}{N_A} \times R

(c)    \dfrac{R}{N_A}

(d)   RN_A

 

18. Which of the following expression is correct?

(a)    M = \left(\dfrac{P}{P} \right) RT

(b)   M = (p)RT

(c)    M = \left(\dfrac{P}{P} \right) RT

(d)   M = \left(\dfrac{1}{P} \right) RT

 

19. The internal energy of one mole of an ideal gas is given by:

(a)    3/2 RT

(b)   \dfrac{3}{2}K_BT

(c)    \dfrac{1}{2}K_BT

(d)   \dfrac{1}{2}RT

 

20. Which of the following expressions represents Char1es’s law ?

(a)    V_t = V_0(1 + at)

(b)   V_0 = V_t(1 + at)

(c)    V_t = V_0(1 + aT)

(d)   V_t = V_0 \left( 1 + \dfrac{1}{a}{T} \right)

 

21. Boyle temperature is given by:

(a)    T_B = \dfrac{a}{27b^2}

(b)   T_B = \dfrac{a}{Rb}

(c)    T_B = \dfrac{b}{aR}

(d)   T_B = \dfrac{a}{Rb^2}

 

22. Figure shows graphs of pressure versus density for an ideal gas at three temperatures T_1, T_2 \text{and} T_3.

Which is correct:

gas

(a)    T_1 > T_2 > T_3

(b)   T_1 < T_2 < T_3

(c)    T_1 = T_2 = T_3

(d)   None of the above

 

23. The temperature at which H_2 has the same RMS speed (at 1 atm)as that of O_2 at NTP is:

(a)    512 K

(b)   17 K

(c)    27 K

(d)   37 K

 

24. The ratio a/b (the terms used in van der Waal’s equation) has the unit:

(a)    atm dm^3 mol^{-1}

(b)   Dyne cm mol^{-1}

(c)    atm litre mol^{-1}

(d)   All

 

25. Which gas when passed through dilute blood will impart a cherry red colour to the solution:

(a)    COCl_2

(b)   NH_3

(c)    CO_2

(d)   CO

 

Answers:

1.(c)         2. (d)        3. (d)         4. (d)        5. (b)

6. (a)       7. (a)        8. (b)         9. (b)        10. (c)

11. (c)      12. (b)      13. (a)       14. (b)        15. (d)

16. (a)     17. (c)       18. (a)       19. (a)       20. (a)

21. (b)     22. (a)     23. (b)        24. (d)      25. (d)



Related posts:

  1. Dalton’s law Worksheet Dalton’s law states that, “The total pressure exerted by a...
  2. Worksheet on Kinetic Theory of Gases According to Kinetic theory of gas,” A gas is a...
  3. Worksheet on Van der Waals Equation Van der Waals equation was derived by Johannes Diderik van...
  4. Liquefaction of Gas Liquefication of gas is the process of converting gas into...
  5. Gases Wokrsheet There are three states of matter. I.e Solid, Liquid and...