Chemical Bond worksheet





Chemical bond can be defined as the force of attraction between two atoms which holds atoms and ions together in a unit. Electrovalent bond is a chemical bond in which atom loses an electron to form a positive ion and the other atom gains the electron to form a negative ion.

Some of the questions related to Chemical bonding are listed below, with their answer.

Questions:

1.An bond is formed under which condition mainly?

(a)    donate e^- to non-metal

(b)   Energy must be released during bond formation

(c)    Energy must be adsorbed during bond formation

(d)   Metal share e^- with non-metals

 

2. Which is not a feature of an ionic compound:

(a)    Have  a definite geometry

(b)   Soluble in organic non-polar solvents

(c)    Have high B.P., M-P. values

(d)   All of these

 

3. Which is not correct here:

(a)    ionic  solids conducts electricity due to presence of free ion

(b)   Ionic bond is nun-directional

(c)    Ionic bond is also called kernel bond

(d)   Covalent bond is favored by un—equal sharing of electron

 

4. NH_4Cl has which type of bond:

(a)     Ionic

(b)   Co-valent

(c)    Co-ordinate

(d)   All of these

 

5. Lettice energy depends upon:

(a)    \alpha charge on ion

(b)   \alpha \dfrac{1}{\text{size of ion}}

(c)    \alpha \dfrac{1}{\text{hydration energy}}

(d)   All of these

 

6. Which has maximum lattice energy here:

(a)     NaCl

(b)   AlCl_3

(c)    MgCl_2

(d)   CsCl

 

7. An atom A has 3 valence electrons while atom B has 6 valence electrons the compound formed will be:

(a)    A_2B_6

(b)   AB_2

(c)    A_2B_3

(d)   A_3B_2

 

8. Which has both ionic and covalent bonds:

(a)    H_2O_2

(b)   NaCN

(c)    CH_3Cl

(d)   C_2H_4Br_2

 

9. Which is not true about inert pair effect:

(a)    Here ns^2 electrons become inert

(b)   it create variable valency

(c)    It is shown by p-block elements mainly

(d)   It decreases down the group

 

10. Which of the following will have Sugden linkage:

(a)    PCl_5

(b)   SF_6

(c)    IF_7

(d)   All of these

 

Answers

1.(b)       2. (c)      3. (d)      4. (d)     5. (d)

6. (b)      7. (c)      8. (b)      9. (d)     10. (d)

 



Related posts:

  1. Bond lenght, angle and energy Bond length, Bond angle and Bond energy Since atoms in...
  2. Odd Electron Bond Odd Electron Bond It may be defined as, “The bonds...
  3. Valence Bond Theory Actually speaking treatment of the covalent bond is far more...
  4. Bond Order The bond order (B.O.) in diatomic molecules is half of...
  5. Hydrogen-bond Hydrogen-Bond [Introduced By Latimer and Rodebush] It may be defined...