Adsorption worksheet





Adhesion of atoms, ions, biomolecules or molecules of a gas, liquid or dissolved solid to a surface is known as Adsorption.

Adsorption is a consequence of surface energy, similar to surface stension. Adsorptions are present in many natural physical, chemical and biological system and mostly used in industrial applications.

Here, you can find some questions related to “Adsorption” and their answers:

Questions:

1. Adsorption is a phenomenon, in which a substance:

(a)    Goes into the body of some other substance

(b)   Acumulates on the surface of some other substance

(c)    Remains close to some other substance

(d)   Does not accumulate on the surface of some other substance

 

2. Which of the following is a case of adsorption?

(a)    Silica gel in contact with water vapour

(b)   Ammonia gas in contact with water

(c)    Anhydrous CaCl_2 in contact with water vapour

(d)   Cotton clothes dipped in a dye solution

 

3. Which one of the following is an example of adsorption?

(a)    Ammonia in contact with water

(b)   Anhydrous with water

(c)    Silica gel in contact with water vapours

(d)   All of these

 

4. The volume of gases H_2, CH_4, CO_2 \text{and} NH_3 adsorbed by 1 g of charcoal at 288 K are in the order of:

(a)    CO_2 > NH_3 > H_2 > CH_4

(b)   NH_3 > CO_2 > CH_4 > H_2

(c)    CO_2 > NH_3 > H_2 > CH_4

(d)   CH_4 > CO_2 > NH_3 > H_2

 

5. Adsorbed acetic acid on activated charcoal is:

(a)    Adsorbate

(b)   Adsorber

(c)    Absorber

(d)   Absorbent

 

6. In the adsorption of oxalic acid on activated charcoal, the activated charcoal is known as:

(a)    Adsorber

(b)   Adsorbent

(c)    Absorber

(d)   Adsorbate

 

7. The adsorption of hydrogen by palladium is called:

(a)    Hydrogenation

(b)   Reduction

(c)    Hydration

(d)   Occlusion

 

8. How many layers are adsorbed in chemical adsorption?

(a)    Zero

(b)   One

(c)    Two

(d)   Infinite

 

9. Which of the following is wrong about chemisorptions?

(a)    It is reversible in nature

(b)   It is specific in nature

(c)    It first increases with increase of temperature and then pressure

(d)   It involves the formation of a compound on the surface of the solid adsorbent

 

10. The adsorption of solids, from a solution is called:

(a)    Chemical adsorption

(b)   Physical adsorption

(c)    Positive adsorption

(d)   Negative adsorption

 

11. Which of the following is not a characteristic of chemisorptions?

(a)  Adsorption is specific

(b)   Adsorption is irreversible

(c)   Adsorption is a multimolecular layer

(d)   DH is of the order of 400 kJ

 

12. Eosin used to detect the end point of precipitation titration by adsorption is called:

(a)    Absorption indicator

(b)   Adsorption indicator

(c)    Normal indicator

(d)   Chemical indicator

 

Answers:

1.(b)     2. (a)     3. (c)     4. (b)     5. (a)

6. (b)     7. (d)    8. (b)     9. (a)     10. (c)

11. (c)     12. (b)



Related posts:

  1. Absorption Isotherm worksheet Absorption Isotherm is the process of studying adsorption with the...
  2. Worksheet on Concept of Acid and Base Those substance which produces hydrogen ions [H+] when dissolved in...
  3. Polarity Worksheet The physical property of compounds which relates other’s physical properties...
  4. V.B.T. Worksheet Valence bond Theory (V.B.T) was developed by Walter Heitler and...
  5. Worksheet on Endothermic & Exothermic reaction Reaction releasing energy in the form of heat, light, electricity...