Activation Energy worksheet





Activation energy was introduced by Swedish scientist Svante Arrhenius in 1889. The minimum energy which is required inorder to start a chemical reaction is known as Activation energy. The unit of activation energy is Kilojoules per mole and denoted by Ea.

In this article you can find some questions related to activation energy and their answers:

Questions:

1. The Arrhenius equation expressing the effect temperature on the rate constant of the reaction is:

(a)    K = \dfrac{Ea}{RT}

(b)   K = e^{-Ea/RT}

(c)    K = \log_e \dfrac{Ea}{RT}

(d)   K = Ae^{-Ea/RT}

 

2. In Arrhenius plot, intercept is equal to:

(a)    ln K

(b)   ln A

(c)    –Ea/R

(d)   \log_{10}a

 

3. Velocity constant of a reaction at 290 K was found to be 3.2 \times 10^{-3}. At 300 K it will be:

(a)    9.6 \times 10^{-3}

(b)   1.28 \times 10^{-2}

(c)    6.4 \times 10^{-3}

(d)   3.2 \times 10^{-4}

 

4. An endothermic reaction A \to B has an activation energy of 15 kcal/ mole and the energy of reaction is 5 kcal/ mole. The activation energy for the reaction B \to A is:

(a)    15 kcal/mole

(b)   20 kcl/mole

(c)    10 kcl/mole

(d)   zeri

 

5. The activation energy of a reaction is 9 kcal / mole. The increase in the rate constant when its temperature is raised from 295 to 300 K is approximately:

(a)    50 %

(b)   100 %

(c)    10 %

(d)   25 %

 

6. A graph plotted between \log K vs 1/T for calculating activation energy is shown by:

activation energy

Activation energy


 

7. When the increase the temperature, the rate of reaction increases because of:

(a)    more number of collisions

(b)   more number of energetic electrons

(c)    less number of energetic electrons

(d)   decrease in mean free path

 

8. According to the Arrhenius equation a straight line is to be obtained by plotting the logarithm of the rate constant of a chemical reaction (log k) against:

(a)    T

(b)   \log 1/T

(c)    1/T

(d)   \log T

 

9. An example of photochemical reaction is:

(a)    darkening of silver chloride in light

(b)   rusting of iron in moist air

(c)    glowing of charcoal

(d)   blackening of white lead upon prolonged  exposure to air

 

10. In photochemical reactions:

(a)    temperature may have a little effect in certain cases

(b)   temperature has the same effect as on thermal reactions

(c)    temperature has no effect

(d)   temperature has opposite effect as on thermal reactions

 

11. The reaction occurring in a glow-worm is most correctly refered as:

(a)    a photochemical reaction

(b)   It start the reaction

(c)    a simple chemical reaction

(d)   chemiluminescence

 

12. Which is not true about a catalyst?

(a)    It changes rate of reaction by changing activation energy

(b)   It is more effective in powder form

(c)    It start the reaction

(d)   Its mass and composition do not change during the reaction

 

13. Vision is a:

(a)    Chemical reaction

(b)   Photochemical reaction

(c)    No reaction

(d)   Can not be said

 

14. The value of quantum efficiency for HBr in comparison to HCI is:

(a)    Equal

(b)   Greater

(c)    Less

(d)   Can not be predicted

 

15. Fluorescence is shown by:

(a)    ZnS

(b)   CaF_2

(c)    Both

(d)   None of these

Answers:

1.(d)     2. (b)     3. (c)     4. (c)    5. (a)

6. (b)     7. (a)     8. (c)     9. (a)     10. (c)

11. (d)     12. (c)     13. (b)     14. (c)     15. (b)



Related posts:

  1. Effect of Temperature on Rate of Reaction The rate of reaction increases with rise of temperature. It...
  2. Collision Theory of Reaction Rate A chemical reaction between reactants is a result of effective...
  3. Factors Influencing Rate of Reaction Some important factors which influence the rate of reaction are...
  4. Rate constant or Specific Reaction rate According to collision theory, the rate of the reaction is...
  5. Gaseous State Worksheet There are three states of matter, Solid, Liquid and Gas.The...